Dragen van mondmasker!

Medische mondmaskers:

In de medische wereld worden 2 soorten mondmaskers gebruikt:

respiratoire maskers (FFP2 en FFP3)
chirurgische mondmaskers
De besmetting met Covid-19 gebeurt voornamelijk via druppeltjes speeksel die worden uitgestoten door hoesten of niezen, of soms ook gewoon tijdens het praten.

De respiratoire maskers beschermen de drager tegen de inademing van verontreinigde lucht. De verschillende soorten maskers hebben een verschillend filtervermogen (waarbij FFP3 actief filtert tegen virussen, FFP2 ook ongeveer 95% tegenhoudt en FFP1 op zijn beurt iets minder tegenhoudt). De meest courante maskers in de gezondheidszorg zijn FFP2 maskers. Gezien de druk van de pandemie op de gezondheidszorg en de wisselende beschikbaarheid, moeten deze maskers voorbehouden worden voor gezondheidswerkers die in nauw contact komen met patiënten besmet met het coronavirus.

 

Chirurgische maskers vangen bij uitademing uitgestoten druppeltjes op. Gedragen door de besmette patiënt biedt het bescherming voor de verzorgende en de onmiddellijke omgeving van de patiënt. Dit zijn ook de maskers die de apothekers dragen in de apotheek, aangezien het soms moeilijk is om er de maatregelen met betrekking tot social distancing te garanderen. Mensen die een contactberoep uitoefenen, zijn verplicht om CE-gecertificeerde chirurgische mondmaskers te gebruiken.

Stoffen, herbruikbare mondmaskers
Naast de medische mondmaskers zijn er ook stoffen, herbruikbare maskers in omloop.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Een stoffen mondmasker is geen wondermiddel. Het is een extra middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en iedereen te helpen bij de terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven.

Mondmasker juist gebruiken
Het enige probleem met mondmaskers is dat mensen snel het gevoel krijgen dat ze “immuun” zijn omdat ze een mondmasker dragen. Ze gaan alsnog de straat op en komen met veel andere mensen in contact.

Afstand van 1,5 meter houden en regelmatig je handen wassen blijven de meest effectieve maatregelen. Het is ook belangrijk om je handen te wassen voordat je je gezicht aanraakt.